Felsőoktatás és felnőttképzés közérthetően

információk, hírek és vélemények oktatás, képzés (szakképzés, felnőttképzés, gyakornokképzés etc.) témakörökben közérthető és olvasható formában

interjú

hírfolyam

szakképzés

felsőoktatás

2011.07.06. 19:58 The Bandit

Gyászos érettségi eredmények Romániában

Az elmúlt napok érdekes oktatásügyi híre volt, hogy Romániában az idei érettségin az érettségizők több mint fele megbukott, konkrétan a vizsgázók mindössze 44,47%-a teljesítette a penzumot. A bukaresti oktatási minisztérium is elismerte, hogy ez a gyászos eredmény a rendszerváltás óta a legzsengébb. A területi-regionális lebontásban egy északkelet-romániai megye, Suceava diákjai szerepeltek legjobban, ahol a próbálkozók 65% átment, de az átlaghoz képest sokkal jobban szerepeltek a magyar többségű Hargita megye érettségizői 64%-os „sikerátlaggal”. Viszont Temes és Arad megyében viszont csak 1/3 körül alakult a teljesítők aránya. Romániában voltak olyan „élenjáró” iskolák, ahol egyetlen sikeres érettségi sem tudott megszületni.

Az okokat firtatva az oktatási tárca idei évre megvalósított szigorítását hangoztatják egyes érintettek: nulla tolerancia a csalók ellen; kamerák felszerelése az osztálytermekben. Mások viszont a román közoktatás folyamatosan romló színvonalát okolják, miközben szinte az összes oktatási miniszter „keresztülvert” valamilyen reformot, koncepciót – a legutóbbit éppen tavaly, és idén január óta hatályban is van a legfrissebb szabályozás. Persze az ellenzéki pártok már követelik Daniel Funeriu tárcavezető menesztését, amire a miniszter lakonikusan csak annyit reagált, hogy az eredmények hűen tükrözik a mai román közoktatás, s vele közvetve a társadalom képét. Közben a romániai médiumok – így a bukaresti magyar nyelvű Új Magyar Szó – már arról cikkeznek, hogy a 118 ezer bukott diák jelentős része várhatóan a hivatalos munkaerőpiacon kívül kíván majd érvényesülni rövidtávon. Közel 20 ezer betöltetlen hely marad a malőr miatt a román állami felsőoktatás első évfolyamán, amely problémát várhatóan majd az őszi pótfelvételivel igyekeznek majd az intézmények csillapítani. Sőt a Ziarul Financiar igyekezett összegezni és számszerűsíteni a súlyos bukási arányból származó közvetlen és közvetett költségvetési károkat, és 1 milliárd euróig jutottak…

 

Azért tízből hat maturáló vizsgakudarca jelent valamit! Bár a magyarországi közoktatást érintő jogalkotás elmúlt két évtizede nagyobb stabilitást mutat a románénál, nálunk is megfigyelhető az egyes politikai-kormányzati kurzusok „rendszerváltó” attitűdje az oktatás területén. Volt itt már mindenféle alaptanterv, nagy ívű reformelképzelés, majd a különböző politika, gazdasági és szakmai lobbik által már a jogalkotásban vagy a végrehajtás során kiherélt koncepciók. És ne felejtsük ugyancsak az elmúlt napok egyik nagy port kavart hírét, amely szerint a Magyar Nemzetnek az Oktatási Hivataltól származó információk alapján történt számításai alapján a most tavasszal az általános felvételi eljárások során meghirdetett 152 ezer középiskolai helyből 56 ezer maradt betöltetlen. Különösen a szakiskolák (szakközépiskolák, szakmunkásképzők) esetében aggasztó a helyzet – erre már több korábbi cikkünkben és kommentben utaltunk -, ahol 45,3% részét tudták csak betölteni a helyeknek. Miközben a hivatalos, és sajnos gyakran elfogult politikai szólamok Közép-Európát, mint az „Európai Unió gazdasági motorjaként” aposztrofálták következő évtizedre, hát így nehéz lesz, nem kicsit!

 

Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: románia érettségi hírfolyam


A bejegyzés trackback címe:

https://magadnaktanulsz.blog.hu/api/trackback/id/tr273045255

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: interwin 2018.02.01. 12:07:49

Ajánlatok a kedvenc helyeidről - kockablog

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása