Felsőoktatás és felnőttképzés közérthetően

információk, hírek és vélemények oktatás, képzés (szakképzés, felnőttképzés, gyakornokképzés etc.) témakörökben közérthető és olvasható formában

interjú

hírfolyam

szakképzés

felsőoktatás

2011.07.01. 12:31 magadnaktanulsz

Egy diagram margójára

Tanulságos diagram jelent meg ma az MTI most már mindenki számára hozzáférhető Sajtóadatbankjában. Az Országos Felsőoktatási Információs Központ és az Oktatási Hivatal szerkesztésében a magyarországi felsőoktatásba a 2001-2011 között jelentkezett és felvettek számát tartalmazó idősoros grafikon több mint árulkodó.

 

 

Az adatokból látható, hogy a jelentkező számában és arányában nagyobb kilengések voltak tapasztalhatóak, mint a végül felvettek tekintetében. Amíg a jelentkezési csúcsot a 2004-es év (167 082 jelentkező) hozta, addig a legkevesebben 2008-ban próbálkoztak (96 968 jelentkező), viszont a következő évre ismét visszaállt a szám 127 ezerre. Már írtuk róla korábban, hogy 2011-ben érdemben a tavalyi évhez képest nem változott a felsőoktatásnak nekiindulók aránya (2010-ben 140 303 fő; 2011-ben az előzetes adatok szerint kb. 141 ezer fő). Amint már említettük a jelentkezőkhöz képest a felvettek aránya jóval stabilabbnak mutatkozott az elmúlt évtizedben: leszámítva a 2007-2008. éveket, amikor 80 ezer körül alakult a bejutottak száma, nagyjából 100 ezer fő körül stabilizálódott a felsőoktatásba (legyen az állami- és magán) felvettek.

 

A következő évtized (2011-2021) esélyeit latolgatva az a minimum, hogy az elmúlt dekád kapcsán felvázolt trendek jelentős – akár radikális – átalakulásával számolhatunk. Az állami finanszírozású hallgatók radikális (közel 30 ezres) lecsökkentését előirányozó kormányzati elképzelések; az állami felsőoktatásban tervezett intézményi átalakítások; a Széll Kálmán Tervben beharangozott állami forráskivonás; a magán-felsőoktatási piacon várható átrendezések mind-mind egy erőteljes cezúra képét vetítik elő. Nagy kérdés továbbá, hogy a 2011-ben még alig 9000 ember fantáziáját megmozgató felsőfokú szakképzés irányai és a súlya miként alakul az előttünk álló évtizedben. Az elmúlt két évtized felsőoktatási expanziója lelassul, átalakul, de remélhetőleg legalább jobban illeszkedik majd az alakuló új Magyarország társadalmi és gazdasági viszonyaihoz…

 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://magadnaktanulsz.blog.hu/api/trackback/id/tr693029919

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása