Felsőoktatás és felnőttképzés közérthetően

információk, hírek és vélemények oktatás, képzés (szakképzés, felnőttképzés, gyakornokképzés etc.) témakörökben közérthető és olvasható formában

interjú

hírfolyam

szakképzés

felsőoktatás

2011.05.11. 00:27 magadnaktanulsz

Játék a szavakkal

„Nem volt és nem is lesz kormányzati szándék felsőoktatási intézmények bezárásáról” - állította Hoffmann Rózsa, oktatási államtitkár, miután több rektorral is egyeztetett a felsőoktatási intézménystruktúra átalakításáról. Most éppen azok kerültek sorra, akik egyértelműen a vesztesei lehetnek/lesznek a küszöbön álló „reformnak”. A hírek szerint ugyanakkor az államtitkár zárt ajtók mögött elismerte, hogy a jelenlegi formájukban nem működhetnek tovább egyes felsőoktatási intézmények, így a Budapesti Corvinus Egyetem sem. Az érintett intézményekre integrálódás vagy szétdarabolás vár, vagy legrosszabb esetben állami támogatás nélkül, magánintézményként kell működniük a jövőben.

 

Hoffmann Rózsa a múlt héten napvilágot látott, és azóta folyamatosan vihart kavaró koncepcióról tárgyalt hét intézmény rektorával. A megbeszélés után tartott sajtótájékoztatóján Hoffman Rózsa cáfolta, hogy bezárnának egyes intézményeket, mégis az látszik körvonalazódni, hogy drasztikus beavatkozás vár az intézménystruktúra: integrálódás; szétdarabolódás; vagy egyszerűen az állami támogatás megvonása és a magánintézményi lét. Az egyik intézményvezető elmondása szerint [forrás: origo] az államtitkár „nem hagyott kétséget” a felől, hogy magát a koncepciót már nem, maximum csak egyes részleteit lehet vitatni. Bár az átszervezések véglegesítése előtt az oktatási kormányzat a saját intézményüket érintő lépésekről majd kikérik a rektorok véleményét. Az egyeztetés után tartott sajtótájékoztatón Hoffmann Rózsa azt mondta: nem felelnek meg a valóságnak a felsőoktatási intézmények bezárásáról felröppent hírek. "Ilyen kormányzati szándék nem volt, nincs és nem is lesz" - jelentette ki az államtitkár, ugyanakkor azt is hozzátette, hogy "meg kell felelni annak a szempontnak, hogy ne legyen 210 helyen elaprózott, több mint 300 szakon folyó képzés" a hazai felsőoktatásban, ami szerinte "irracionális, gazdaságtalan, és nem felel meg a minőségi elvárásoknak sem.

Játék a szavakkal: „nem lesz intézménybezárás, csak beintegrálás valahová vagy út a magán-felsőoktatási lét irányába”. Jó lenne már látni konkrét kormányzati hatástanulmány(oka)t hogy a kormányzat mit miért tervez a felsőoktatásban. Ez az egyeztetősdi így önmagában nagyon karcsú; ki kellene állni, és elmondani, hogy miért ezek az intézmények maradnak az állami struktúrában, és miért azok kerülnek ki onnét. És igazán megvallhatná már valaki a Szalay utcából vagy a Kossuth térről, hogy mi is az alapvető probléma a Corvinussal. A sok főállású oktató vagy az egyetem által tulajdonolt ingatlanállomány? Ha a kiszivárgott koncepció megvalósul, az egyik legminőségibb gazdaság- és társadalomtudományi képzőhely számolódik fel; talán a legversenyképesebb hazai felsőoktatási intézmény, nagy kár lenne…

Szólj hozzá!

Címkék: rózsa corvinus hoffmann hírfolyam


A bejegyzés trackback címe:

https://magadnaktanulsz.blog.hu/api/trackback/id/tr482894653

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása