Felsőoktatás és felnőttképzés közérthetően

információk, hírek és vélemények oktatás, képzés (szakképzés, felnőttképzés, gyakornokképzés etc.) témakörökben közérthető és olvasható formában

interjú

hírfolyam

szakképzés

felsőoktatás

2011.05.17. 12:52 magadnaktanulsz

FRISS - HÖOK ÁLLÁSFOGLALÁS A FELSŐOKTATÁS ÁTALAKÍTÁSÁRÓL

Most kaptuk néhány perccel ezelőtt a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájától a következő hivatalos állásfoglalást, amelyet rövidítés vagy bármiféle változtatás nélkül közlünk.

 

Állásfoglalás

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) a magyarországi felsőoktatási intézmények több mint 370.000 hallgatójának a felsőoktatási törvényben nevesített országos érdekképviseleti szervezete, szükségesnek látja, hogy állást foglaljon a felsőoktatással kapcsolatban az elmúlt időszakban nyilvánosságra került, új elképzelésekről.

Az elmúlt egy évben lezajlott egyeztetések során folyamatosan változott az új felsőoktatási törvény koncepciója. A kialakult vita során a HÖOK minden alkalommal a hallgatók érdekeit szolgáló, szakmai érvekkel alátámasztott javaslatokat dolgozott ki. Az utóbbi hetekben a felsőoktatás intézményi struktúrájának gyökeres átalakításáról szóló, alkalmanként egymásnak is ellentmondó hírek, alapvetően új megvilágításba helyezték a felsőoktatás átalakításához kapcsolódó törvény koncepciójának korábban már megvitatott elemeit is.

Amennyiben a magyar gazdaság nehéz helyzete indokolttá teszi a felsőoktatás átalakítását is, abban az esetben a HÖOK azt a felsőoktatás minőségét, hatékonyságát és nemzetközi versenyképességét javító változtatásokkal tudja elképzelni. Fontosnak tartjuk továbbá, hogy a felsőoktatásra fordított állami források a lehető leghatékonyabban és átláthatóbban ellenőrzött módon kerüljenek felhasználásra. Az állami fenntartású intézmények számát csökkenteni célzó változtatástervezetek mögött, sajnálatos módon nem látjuk az egyes intézmények teljesítőképességét elemző, a gazdasági fejlődés tendenciáit, a munkaerő-piaci igényeket és a demográfiai folyamatokat figyelembe vevő hatástanulmányokat. Meglátásunk szerint egy új intézménystruktúra kialakítása csak akkor lehet eredményes, ha az megalapozott, világos és átlátható elvek mentén történik, továbbá az intézmények közötti és intézményeken belüli képzési párhuzamok megszüntetésére, a valós munkaerő-piaci és társadalmi igényeket figyelmen kívül hagyó képzések visszaszorítására irányul. Az integráció indikátora tehát nem önmagában az intézményszám drasztikus csökkentése, hanem az azt eredményező, egy tudományterületen belüli képzések eloszlásának racionalizálása kell, hogy legyen. A minőségi és gazdaságossági szempontok érvényesítése és az intézményi szerkezet-átalakítás során figyelemmel kell lenni arra, hogy a felsőoktatási intézmények, a tudományos- és a kulturális élet legfontosabb értékhordozói közé tartoznak. Mindemellett nagyon lényegesnek tartjuk azon képzések megőrzését és minőségi fejlesztését, amelyek a jövő nemzedéknek történő tudásátadásra készítenek fel, illetőleg a nemzeti kultúra és hagyományok megőrzéséhez járulnak hozzá.

Az államilag finanszírozott hallgatói létszám és az állami fenntartású intézményszám megállapítása során tekintettel kell lenni azon Európai Uniós vállalásokra, melyek 2020-ban az adott korosztályon belüli harmadfokú végzettséggel rendelkezők arányára vonatkoznak. A leginkább megtérülő beruházásnak azt tartjuk, melyet a humán tőke fejlesztésére, vagyis az oktatásra fordítanak, mivel ezáltal jelentősen nő az ország termelékenysége és versenyképessége. Álláspontunk szerint a költségvetés jelenlegi nehéz helyzetében szükséges intézkedéseket és azok prioritásait ennek figyelembevételével lehet csak meghatározni.

 

HÖOK Közgyűlés

 

Szólj hozzá!

Címkék: felsőoktatás közlemény höok hírfolyam


A bejegyzés trackback címe:

https://magadnaktanulsz.blog.hu/api/trackback/id/tr682910912

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása