Felsőoktatás és felnőttképzés közérthetően

információk, hírek és vélemények oktatás, képzés (szakképzés, felnőttképzés, gyakornokképzés etc.) témakörökben közérthető és olvasható formában

interjú

hírfolyam

szakképzés

felsőoktatás

2011.04.29. 16:21 The Bandit

20 ezerrel kevesebb államilag finanszírozott hallgató a felsőoktatásban 2014-re

A kormányhoz közel álló Magyar Nemzet szerint már a jövő héten a Kormány elé kerülhet a felsőoktatási törvény új koncepciója („A két hét lejárt” mondhatnánk). A Matolcsy György vezette Nemzetgazdasági Minisztérium által készített tervezet szerint 2014-re több mint húszezerrel csökkentenék az államilag finanszírozott képzésben részt vevő hallgatók számát. A koncepció érintené még a költségtérítéses képzések korlátozását, valamint az önálló felsőoktatási intézmények számának csökkentését.

 

 

 

 

Az NGM az idei 53 450 fős államilag finanszírozott felvételi keretszám helyett jövőre 40 ezer, 2013-ban 35 ezer, 2014-ben pedig már csak 30 ezer fővel számol az ingyenes államilag finanszírozott képzésekre. A Magyar Nemzet szerint a Nemzeti Erőforrás Minisztérium csekélyebb mértékű létszámcsökkentést hajtott volna végre, de a kormány az NGM ötletét támogatta. A nemzetgazdasági tárca a költségtérítéses képzések esetében a létszámkeret 50 %-os csökkentését akarta elérni, de azt a Kormány már nem támogatta. A jogszabálytervezetbe végül az került be, hogy a jövőben a kormányzat minden évben meghatározza, hogy hányan és milyen szakokon tanulhatnak fizetős képzéseken. A tervezet szerint a jövőben az állam a képzés tényleges idejét finanszírozza, és ha valaki ezt túllépi, akkor fizetni kell a tanulmányaiért.

Ez így elég kereknek tűnik. 20 ezerrel kevesebb hallgató finanszírozásának terhétől szabadul meg az állam; évente fogják megszabni, hogy hová és mennyi hallgatót vehetnek fel az állami felsőoktatásban. Azt is mondhatnánk, hogy a NEFMI és vele az oktatásügy elesett a pénzügyi-gazdasági tárca nyomása alatt: hősiesen küzdött, de az oktatásügyet ismét lenyomta a fiskális szigor! A Magyar Rektori Konferencia elnöke hivatkozott a minap egy újságinterjúban, hogy az Európai Unió 2020-ig szóló versenyképességi elképzeléseinek (EU2020) egyik kiemelt célkitűzése a diplomások számának 40%-ra történő emelése a 30-34 éves korosztályban. De nem állítanak mást ugyanerről egyes hazai kormányzati vezetők sem, így például az a Cséfalvay Zoltán, aki éppen a Matolcsy féle nemzetgazdasági tárca stratégiai államtitkáraként mondotta még valamikor az év elején, hogy a magyar vállalás a Brüsszel által ajánlott 40%-nál valamivel alacsonyabb, olyan 30-34% körül várható. Akkor most kinek higgyünk? Ezek szerint a következő néhány szűk esztendőt követően az évtized második felére ismét megnövelik majd az akkori a felvételi kereteket? Nem vall túl bölcs előrelátásra, bár ha addigra kirostálódik 1-2 tucat kis főiskola, mint azt egyre többször pedzegetik egyre nyíltabban, nem lesz hová felvenni az embereket. És az is tény, hogy ma már a felsőoktatási intézmények legfontosabb bevételi forrásává a költségtérítéses képzések váltak, ezen lehet fintorogni, de ott vágni már aligha. Matolcsy lassan bokrosi magasságokig (mélységekig) száll!

Szólj hozzá!

Címkék: felsőoktatás törvény hírfolyam


A bejegyzés trackback címe:

https://magadnaktanulsz.blog.hu/api/trackback/id/tr942864893

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása