Felsőoktatás és felnőttképzés közérthetően

információk, hírek és vélemények oktatás, képzés (szakképzés, felnőttképzés, gyakornokképzés etc.) témakörökben közérthető és olvasható formában

interjú

hírfolyam

szakképzés

felsőoktatás

2011.06.08. 23:17 magadnaktanulsz

Tüntetés után, etikai vizsgálat, kinevezések, Erasmus – ömlesztett hírek

Az MTI jelentése szerint a mai napon Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke, a június 5.-i összehangolt pedagógustüntetés által érintett öt szakszervezet sztrájkelőkészítő bizottsága nevében tételesen ismertette és visszautasította azokat a bírálatokat, amelyeket a tüntetés kapcsán Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár és Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő fogalmazott meg. A PSZ elnöke a készülő közoktatási törvény kapcsán elmondta, hogy a szakszervezetek szeretnék tudni, kik lesznek az oktatási intézmények fenntartói, mit jelent az állami fenntartás és a pedagógusok állami alkalmazotti viszonya, továbbá hogyan tervezik alakítani a munkaterheket.

A Kontrát Károly „civilben belügyi parlamenti államtitkár” vezette Fidesz etikai bizottsága egyetlen Pokorni Zoltánt és Hoffmann Rózsát is meghallgató ülésen lezárták az oktatási államtitkár által indított etikai eljárást, kimondva a döntést, hogy Pokorni nem követett el etikai vétséget, amikor megszólalt a felső- és közoktatás kérdéseiben. A bizottság áttekintette az államtitkár asszony által összegyűjtött és filccel kihúzott újságcikk-gyűjteményt. Hoffmann állítólag még nem döntötte el, hogy hagyja-e nyugodni a történetet és inkább a hivatali feladataira koncentrál a közeljövőben.

Belendült a Fővárosi Közgyűlés patronázs-gyakorlata, és augusztus 15.-i határidővel 19 fővárosi fenntartású oktatási intézmény vezetőjét nevezték ki, jelentette be Csomós Miklós az ágazatért felelős főpolgármester-helyettes. Az új vezetők már egy új rendszer alapján kapják a garantált összegen felüli illetménykiegészítésüket: így a pluszpénzek elosztásakor szempont – az intézmény alapfeladata, létszámadatai, a kapcsolódó további tagintézmények száma, valamint figyelembe veszik, azt is, ha az intézmény esti-, vagy levelező oktatással, felnőttképzéssel foglalkozik.

Összegezte a 2010. évi panaszokat az oktatási ombudsman Aáry-Tamás Lajos. A miniszteri biztos tavalyi évet összegző beszámolója sok újdonságot nem tartalmazott: a közel 1300 diákoktól, szülőktől és pedagógusoktól érkezett panasz alapján megállapította, hogy a testi erőszak és fizikai agresszió továbbra is számos helyen megjelenik a közoktatásban. Viszont új konfliktusforrásként említette a különböző internetes közösségi oldalakkal összefüggő anomáliákat. Továbbá sérelmezte, hogy az ún. sajátos nevelési igényű gyermekek (értsd: fogyatékosok) körében még mindig előfordul az intézményrendszer érzéketlensége – sokszor nem értik meg ezeket a gyermekeket, és nem ismerik fel, hogy számukra speciális bánásmód jár.

Az Európai Bizottság bejelentése szerint a 2009-2010-es tanévben az EU Erasmus Program keretében 213 ezren részesültek külföldi tanuláshoz vagy képzéshez kapcsolódó ösztöndíjban, ami 7,4%-os növekedés a megelőző évhez képest. Az EU a vizsgált tanévben 415 millió eurót fektetett a programba. A 213 ezer Erasmus-ösztöndíjban részesült összes hallgató közül 178 ezren felsőoktatási tanulmányaik egy részét töltötték külföldön a programban részt vevő államok valamelyik egyetemén vagy más felsőoktatási intézményében. Így a 27 EU-tagállamban, továbbá Horvátország, Izland, Liechtenstein, Norvégia és Törökország campusain. Svájc az idén csatlakozik az Erasmushoz.



Szólj hozzá!

Címkék: pokorni tüntetés hoffmann hírfolyam


A bejegyzés trackback címe:

https://magadnaktanulsz.blog.hu/api/trackback/id/tr312969377

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása