Felsőoktatás és felnőttképzés közérthetően

információk, hírek és vélemények oktatás, képzés (szakképzés, felnőttképzés, gyakornokképzés etc.) témakörökben közérthető és olvasható formában

interjú

hírfolyam

szakképzés

felsőoktatás

2011.04.30. 15:17 The Bandit

Hároméves, de kiterjesztett szakképzési rendszer

A Magyar Nemzet ma is előállt valamivel: a lap információi szerint a jelenlegi négyről egységesen három évre szállítanák le a szakképzés idejét, viszont a képzéseken résztvevők már mindhárom évfolyamon tanulnának szakmai tárgyakat.

 

Egy áprilisi keltezésű tervezet szerint, a vállalatok szakképzésbe való bevonása érdekében kiterjesztenék a tanulószerződéseket az egészségügyre és a szociális ágazatra, vagyis éppen azokra az ágazatokra, ahol döntően nem a szakképzési hozzájárulást fizető vállalati szektor lát el feladatokat. Ezzel lehetővé válna, hogy a 10. évfolyamtól már egyházi fenntartású intézményekkel, költségvetési szervekkel, nonprofit szervezetekkel is lehessen tanulószerződést kötni. A képzési költségeket a munkaerő-piaci alap térítené meg. A 9. évfolyam végén bevezetik a szintvizsgát, ezzel lehet cégekhez kerülni szakmai képzésre.

Mivel a Magyar Nemzet tekinthető a „legjobban informált” napilapnak, borítékolható a hír igazságtartalma. A törekvés egyébként mindenképpen üdvözlendő. Ha megvalósul, lehetővé válik, hogy a magángazdasági szektor mellett olyan korábban „szűz területek” is érdemben bekapcsolódhassanak a célként megfogalmazott moduláris szakképzési rendszerbe, mint a költségvetési és non-profit (egyházi, egyesületi-alapítványi) szektorok. A képzési idő négy évről háromra való leszállítása pedig kapcsolatban lehet a tankötelezettségi életkor várható leszállításával. Persze az ördög a részletekben rejlik, kíváncsian várjuk a finanszírozás, a képzési tematika részleteit valamint a közreműködő állami intézmények, kamarák, egyéb szereplők személyét, majdani hatásköreit!

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://magadnaktanulsz.blog.hu/api/trackback/id/tr822866925

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása