Felsőoktatás és felnőttképzés közérthetően

információk, hírek és vélemények oktatás, képzés (szakképzés, felnőttképzés, gyakornokképzés etc.) témakörökben közérthető és olvasható formában

interjú

hírfolyam

szakképzés

felsőoktatás

2011.04.07. 19:45 magadnaktanulsz

A sajátos nevelési igényű gyermekek oktatásának kérdése az illetékes parlamenti szakbizottság előtt

A Figyelőnet számolt be arról, hogy önálló ülésen foglalkozik majd a parlament oktatási bizottsága a sajátos nevelési igényű gyerekek (korábbi elnevezés szerint fogyatékkal élő gyerekek) ellátásával, valamint a korai fejlesztéssel, illetve ezeknek a közoktatási törvény tervezetében való megjelenésével – jelentette be Pokorni Zoltán. Az oktatási bizottság elnöke szerint szükség lenne arra, hogy a pedagógusképzés rendszerében megjelenjenek a gyógypedagógiai ismeretek és a korai fejlesztésre elegendő szakembert képezzenek.

 „A tanárképzés átalakítása során ezzel is foglalkozni kell” - mondta a politikus. Elmondta azt is, hogy bár egy évtizede összevonták az ELTE-t (mint a legnagyobb fővárosi tanárképző intézmény) a gyógypedagógiai főiskolával, mégis valós, tartalmi integráció nem történt.

„A sajátos nevelési igényű gyerekek 90 százaléka „elkallódik”, mert nem ismeri fel időben a magyarországi egészségügyi-szociális és oktatási rendszer. Korai fejlesztéssel e gyerekek megmenthetők, és beiskolázhatók akár integrált osztályokba is.” Ehhez megfelelően kell a sajátos nevelési igényű gyermekek csoportjait definiálja a készülő közoktatási törvényben.
A bizottsági elnöke úgy látja, a kormányhoz kellene rendelni az integrált oktatás kialakításának feladatát, mivel az önkormányzatok pénzhiány miatt nagyon kevés helyen tudták alkalmassá tenni erre az óvodákat és az iskolákat. „Nem minden területen támogatom a centralizációt, de ezen a téren sokat segíthetne” – jelentette ki.

Úgy látszik, nyitott kapukat döngettünk másfél-két hónappal ezelőtt, amikor két interjú keretében is igyekeztünk foglalkozni ezzel a sajátos problematikával. Persze nem gondolnánk, hogy a Magadnaktanulsz érdeme a téma napirendre kerülése az illetékes országgyűlési bizottság előtt, de örülünk, ha jelenségeket, problémákat hasonlóképpen szemléljük, mint az illetékesek. Az közoktatás önkormányzati kézben hagyása vagy a központi kormányzathoz való rendelése kapcsán a Magadnaktanulsz szerkesztősége sincs egyértelmű állásponton; a „sajátos nevelésű igényű” gyermekek állami keretek között történő integrált oktatási kereteinek kialakítását azonban nemcsak hogy egyöntetűen jó megoldásnak, hanem az egyetlen járható útnak gondoljuk!


"A fogyatékos emberek érzik meg a leghamarabb a válságokat"

"Az oktatás csak részben állítja elő a szakembereket"

Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: pokorni hírfolyam fogyatékosügy


A bejegyzés trackback címe:

https://magadnaktanulsz.blog.hu/api/trackback/id/tr402807914

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Szitakötő | 2010-9 | TAVASZ 2011.04.10. 23:39:07

Szitakötő folyóirat lapozható változata

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása