Felsőoktatás és felnőttképzés közérthetően

információk, hírek és vélemények oktatás, képzés (szakképzés, felnőttképzés, gyakornokképzés etc.) témakörökben közérthető és olvasható formában

interjú

hírfolyam

szakképzés

felsőoktatás

2011.08.18. 08:55 The Bandit

Abszurdisztán - a készlülő nyelvoktatási stratégiához II.

Két napja attól zengnek a hírportálok (először az Origo dobta be a hírt) és a különböző „közületi” és véleményblogok, de a facebook-on is kommentelnek már bőszen a téma kapcsán az emberek, hogy az oktatási államtitkárság a készülő nyelvoktatási stratégiában – amelyről már mi is szóltunk - az angol nyelv egyértelmű háttérbe szorításán gondolkodik. Megjelent az a hihetetlenül magasröptű minisztériumi vélemény, hogy az angol nyelvet a diákok akár maguktól is elsajátíthatják az internetről és a videóklippekből.

 

 

Az oktatási kormányzat (na, ha ezt a gondolatot nem vágja vissza a miniszterelnök a kormányülése, akkor semmit) egyértelműen a háttérbe szorítaná az angol dominanciáját, amikor úgy fogalmaz: "célszerű olyan nyelvet választani, amelynek strukturált nyelvtani rendszere egyértelműen leírható, és egyenletes megterhelést jelent a tanulása (például neolatin nyelvek)." Sőt az általános iskolákban ne az első, hanem a második nyelvként tanítsák az Englisht. Dux László felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár még a múlt héten a Kossuth Rádióban arról értekezett, hogy célszerűbb, ha előbb más – nehezebb (valamelyik újlatin vagy szláv) – nyelven tanul valaki, mert azután még sokkal könnyebb lesz az angolt elsajátítani. Sipos Júlia a Nyelviskolák Szakmai Egyesületének (NYESZE) elnöke a hírt kommentálva, annyit állapított meg, hogy ezzel a nyelviskolák éppen hogy jól járnának, mert a nemzetközi kommunikáció nyelve az angol, és ezzel a zemberek teljesen tisztában vannak és lesznek.

„Célszerű olyan nyelvet választani…amely egyenletes megterhelést jelent a tanulásra” – ezt nevezem hallgatóbarát megközelítésnek; Abszurdisztán…elsőre ez villant be a hír hallatán! Értjük, hogy nem megszokott módon és nem megszokott eszközökkel vívjuk a világgal harcunkat, dehogy ennyire elrugaszkodjanak „vezetőink” a valóságtól, az már nehezen járja. Beszéljünk oroszul, franciául, románul, németül, miközben ma már a nemzetközi kapcsolatok – legyen az politika, gazdaság vagy éppen a non-profit szektor vagy nevezzük csak egyszerűen a globalizált világrendszernek – egyértelmű kommunikációs és munkanyelve az angol. Még hogyha megfeszülünk, akkor sem fog ez belátható időn belül változni: persze tervezhetünk hosszútávra, de akkor már a kínai (na jó, talán még az orosz) nyelvre kellene ráfeküdni. Totális tévút, amiről a koncepció és a helyettes államtitkár lamentál. Beszéljen minél több honfitársunk elfogadható és a gyakorlatban valóban használható fokon angolul, mert azzal a világon bárhol meg tudja magát értetni: mondjuk egy Erasmus ösztöndíjjal Párizsban, bébiszitterként Londonban, gyári munkásként Hamburgban, a piramisok között Egyiptomban vagy egy thai masszázs-szalonban Bangkokban, ismétlem bárhol! Kormányváltások után megszokott dolog, hogy sok korábban a kispadon tréningező szakember mehet be a pályára, de ha az edző rossz stratégiával küldi be őket, ne csodálkozzunk, ha elmegy a meccs…

 

Szólj hozzá!

Címkék: nyelvoktatás lászló hírfolyam dux


A bejegyzés trackback címe:

https://magadnaktanulsz.blog.hu/api/trackback/id/tr403161986

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása