Felsőoktatás és felnőttképzés közérthetően

információk, hírek és vélemények oktatás, képzés (szakképzés, felnőttképzés, gyakornokképzés etc.) témakörökben közérthető és olvasható formában

interjú

hírfolyam

szakképzés

felsőoktatás

2011.03.23. 13:08 magadnaktanulsz

Demján Sándor és a tankötelezettség

Részletek Demján Sándor vállalkozónak, a Trigránit Zrt. fejének a Népszavának adott interjúból

Riporter: Ön szerint államosítani kéne?
D.S.: Az iskolákat biztosan. Az nem lehet, hogy egy iskola működése attól függjön, hogy van-e az önkormányzatnak elég pénze. Ezzel nem valósulhat meg az esélyegyenlőség. Ezért támogatom másfél ezer gyerek taníttatását, főleg a hátrányos helyzetű régiókban.
Riporter: Ezzel összefüggésben mi a véleménye a tanköteles kor leszállításáról 15 évre?
D.S.: Fenntartás nélkül támogatom. Semmi értelme, hogy 16 éves gyerekek üljenek az általános iskola padjaiban. Az adófizetők pénzéből semmittevéssel töltsék a napot, mert már nem tanulnak. Sokkal jobb lenne, ha inasnak mennének. Szakmát sajátítanának el, minél hamarabb meg tanulnának dolgozni. Abnormálisnak tartom, hogy az egyetemek fölöslegesen nagy mennyiségben, ezer számra bocsátják ki a legkülönfélébb humán tudományokkal felvértezett diplomásokat, miközben műszaki értelmiségből, reáltudományokban jártas fiatalokból hiány van, mint ahogy egyre kevesebb a szakmunkás, a fizikai munkás a munkaerőpiacon. Azt is egészségtelennek tartom, hogy ezrek vannak otthon rokkant nyugdíjon olyanok, akik még tudnának dolgozni.

 

Demján úr már évek óta harsogja” szociálisabbnál szociálisabb” gondolatait az éterbe. Azt már tudjuk, ha rajta állna, néhány ezer „önkéntes” működtetné az egész magyar államigazgatást. A versenyképesség kapcsán is kimerültek az eddigi üzenetei az olcsó adók és a szövetkezeti mozgalom újjáélesztésének szajkózásában. De a mostani nyilatkozatának érzéketlen mivolta, überel minden korábbit! Nem kell iskolai rendszerű képzésekkel kínozni a tizenéveseket, induljanak csak és kezdjék el az inaséveket minél előbb; majd a munkáltatók „kiokosítják” őket mindenre. Nem kell a sok haszontalan humándiplomával rendelkező pedagógus és egyéb szakember, majd átképezzük őket az építőiparnak és a mezőgazdaságnak. És persze, csak és kizárólag a leszázalékoltak a hibások, hogy az 1990-es években százezrek lettek „rokkantosítva”. Elkelne egy Magyar Szociális és Karitatív Munka kategória a Prima Primissima esetében!

Szólj hozzá!

Címkék: sándor demján tankötelezettség hírfolyam


A bejegyzés trackback címe:

https://magadnaktanulsz.blog.hu/api/trackback/id/tr152764733

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása