Felsőoktatás és felnőttképzés közérthetően

információk, hírek és vélemények oktatás, képzés (szakképzés, felnőttképzés, gyakornokképzés etc.) témakörökben közérthető és olvasható formában

interjú

hírfolyam

szakképzés

felsőoktatás

2011.03.21. 17:31 The Bandit

Kósa Lajos a közoktatás iskolafenntartói dimenzióiról

"Mivel az alapfokú képzésben részt vevő diákok eloszlása településenként rendkívül aránytalan, elkerülhetetlen az iskolafenntartói feladatok átgondolása az új közoktatási koncepcióban" - mondta Kósa Lajos debreceni polgármester és kormánypárti parlamenti képviselő még szombaton egy debreceni sajtótájékoztatóján. A Privátbankár tudósításában szerepel az is, hogy Kósa rámutatott, ma mintegy háromszáz önkormányzat tartja fenn azokat az iskolákat, ahol az alapfokú képzésben részt vevő diákok 90 százaléka tanul – nagyjából ez a szám lefedi a magyarországi városi helyhatóságot. "Külön kell választani a megyéket és a nagyvárosokat" – utalt a fenntartói rendszer átalakítására, amit nagyjából egy éves időtávon belülre saccolta Debrecen első embere. Emellett még beszélt a különböző központi és helyi iskolai tehetségkutató programok pozitív hatásairól, szorgalmazva azok további erősítését.

Habár a Magadnaktanulsz alapvető profilja a felsőoktatás valamint a szakképzés/felnőttképzés, tehát az oktatás-képzés későbbi szakaszai, fontos, hogy reflektáljunk a közoktatást (benne az alap- és középfokú rendszerek) érintő fontosabb történésekre, és Kósa Lajos nyilatkozata bizony ilyen! Az önkormányzati rendszer várható átalakításai, benne az állami- versus önkormányzati hatáskörök újragondolásával alapjaiban rajzolhatják át az alapvető közszolgáltatások rendszerét. Az oktatási rendszer strukturális differenciái jelentik ma Magyarországon a társadalmi egyenlőtlenségek újratermelődésének legfontosabb dimenzióját – lehet, hogy ez már közhelyszerűen hangzik, de attól még tény marad. A községi és városi iskolák közötti különbségek ma már olyan eltérő versenyelőnyöket és lépéshátrányokat kódolnak magukban, amit a hagyományos, elmúlt két évtizedben alkalmazott módszerekkel kezelni már nem lehet. Ha az állam úgy érzi, hogy a kistelepülési önkormányzatok önerőből képtelenek biztosítani az odajáró gyermekek számára a versenyképes alapszintű tudást, akkor államosítsa a feladatot. Persze Debrecen ura elsősorban a városok, megyei jogú városok meglévő territóriuma (értsd: az önkormányzat oktatási intézmények feletti jelenlegi jogosultságai) miatt aggódik, és kevésbé az oktatási rendszerben kialakult demobilizációs tendenciákért. Az iskolafenntartói feladatok radikális átalakítása óriási lehetőségeket, de óriási veszélyeket is rejt magában…nem mindegy, hogy melyik szcenárió valósul meg!

 

Szólj hozzá!

Címkék: kósa lajos közoktatás hírfolyam


A bejegyzés trackback címe:

https://magadnaktanulsz.blog.hu/api/trackback/id/tr222759647

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása