Felsőoktatás és felnőttképzés közérthetően

információk, hírek és vélemények oktatás, képzés (szakképzés, felnőttképzés, gyakornokképzés etc.) témakörökben közérthető és olvasható formában

interjú

hírfolyam

szakképzés

felsőoktatás

2011.03.09. 19:20 The Bandit

Elektronikai kormánybiztost akar az IVSZ az iparági szakemberképzés koordinálására

Azt írja az Index, hogy a hazai  (KKV, nagyvállalatok és multik) informatikai lobbit tömörítő Informatikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) az egyetemektől erősebb szakmai gyakorlatot, naprakész tananyagot és több végzett mérnököt várnak el; a kormánytól pedig egy szándéknyilatkozatot arról, hogy fontos ez az iparág.

Az iparág adja a GDP körülbelül 5,3 százalékát, amivel megelőzi az építőipart, a turizmust, a mezőgazdaságot és az energiaszolgáltatást is. Most 75 ezer ember dolgozik az elektronikai iparban, de az IVSZ szerint ez a szám akár a duplájára is növelhető. Ehhez javítani kell a természettudományos képzés minőségét, mert szakemberek kellenek ahhoz, hogy több cég fejlesszen és gyártson hazánkban. Az IVSZ úgy látja, a középiskolai oktatás átstrukturálása  mellett  az egyetemek környékén is bőven van tennivaló. Csökkenteni kell a hallgatói létszámot, de ezzel egy időben az arányokon is javítani kell, mert a végzettek körében kevés a mérnök.

Az elektronikai cégek 1 éves gyakornoki rendszert is bevezetnének, hogy felkészültebb tanulók kerüljenek ki az egyetemekről.

Gacsal József, az IVSZ alelnöke elmondta, hogy a kormánytól nem pénzügyi támogatást várnak, hanem egy szándéknyilatkozatot arról, hogy fontos az elektronikai ipar. Egy olyan dörzsölt szakértőt várnak, aki a szervezésben segít, és joga van minisztériumok közti egyeztetést kezdeményezni. Ez lehetne például kormánybiztosi pozíció, hiszen "az 5,3 százalék GDP van olyan fontos, mint a nyugdíjak ügye". Feladata lenne például a természettudományos oktatás megszervezése, de akár az is, hogy a Magyarországra jövő cégeknek segítsen megfelelő munkaerőt találni. Az IVSZ szerint létre kell hozni egy elektronikai kompetenciaközpontot is, ahol a munkavállalók versenyképes, az ipar által is fontosnak tartott tudást megszerezhetik.

Az elektronikai iparnak el kell érnie egy kritikus tömeget, hogy a jelenleginél teljesebb üzleti ökoszisztéma jöjjön létre. A munkaerőt ábrázoló piramisban az alsó és a legfelső réteg rendben van; Magyarországon sok az elektronikai gyár, és kiváló képzettségűek a szakemberek. Az IVSZ szerint a középső, a magyar kis- és középvállalatokat magába foglaló réteg hiányos. Ezek a cégek lehetnek hazánkba települt multik beszállítói, de vannak köztük idehaza ismeretlen, magyar tulajdonú multik is, amelyek szinte a világ minden tájára szállítják a termékeiket.

A Magadnaktanulsz szerint a közoktatás, felsőoktatás és a szakképzés átalakításáról eddig kiszivárgott - olykor egymásnak is ellentmondó hírek, információk - beindították az egyes iparági szektoriális lobbikat. Nagy kérdés, hogy a folyamat vége egy széttagolt, rendkívül differenciált a piaci kívánalmak kiszolgáltatott intézményi közeg vagy egy megfelelően szabályozott, a közjót szem előtt tartó és a különböző lobbikat kordában tartó átalakítások történnek-e az oktatás, képzés területén? A kereskedelmi- és iparkamara már hónapok óta gőzerővel nyomul, jó úton haladva, hogy minél nagyobb szeletet hasítson magának a szakképzésből. Most beindult az IVSZ, és jönnek majd a többiek is....

Szólj hozzá!

Címkék: hírfolyam ivsz


A bejegyzés trackback címe:

https://magadnaktanulsz.blog.hu/api/trackback/id/tr452725828

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása