Felsőoktatás és felnőttképzés közérthetően

információk, hírek és vélemények oktatás, képzés (szakképzés, felnőttképzés, gyakornokképzés etc.) témakörökben közérthető és olvasható formában

interjú

hírfolyam

szakképzés

felsőoktatás

2011.02.27. 10:52 The Bandit

A Nemzetgazdasági Minisztérium a felsőoktatási reform szükségességéről

A piaci igényekhez igazítaná, és emelné az oktatás színvonalát a Nemzetgazdasági Minisztérium.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) megállapítása szerint Magyarországon a felsőoktatási szerkezet elavult, a rendszer nem versenyképes, a változáshoz nem a felsőfokú végzettségűek számát kell növelni, hanem a képzés belső arányait, szakmai összetételét és minőségét kell a gazdaság és társadalom tényleges igényeihez és jövőbeli céljaihoz igazítani.

A tárca az újjászervezésben érintett területeket bemutató elemzésében kiemelte: a magyar felsőoktatás minőségi, szerkezeti és működési problémákkal küzd, ezért elengedhetetlenek a reformok. A hazai felsőoktatási rendszerben a minőség, az állami szerepvállalás, az intézményi struktúra és a képzés egyaránt újjászervezést igényel - tette hozzá.

A felsőoktatásban hiányzik az ágazati minőségpolitika. Az oktatás minősége több intézményben csökkent, az oktatói és hallgatói teljesítmények színvonala egyenetlen. Az állam felsőoktatással kapcsolatos irányítói, hatósági, finanszírozás-szabályozói és fenntartói funkciói tisztázatlanok, az állami elvárások nem rögzítettek. A felsőoktatás jogi szabályozása nehezen áttekinthető, ellentmondásokkal terhelt.

Az összegzés szerint a források mértéke - az elosztás egyenetlensége miatt - bizonyos esetekben csak a szinten tartáshoz elegendő, az oktatás és a kutatás minőségének javításához kevés.
Az NGM az intézményi struktúrán is változtatna. Az egyetemek és főiskolák száma magas, a szervezeti struktúra elaprózott, s ez is rontja a versenyképességet.

Az elemzés szerint megoldatlan az oktatók utánpótlása, egyes képzési területeken jelentős oktatói létszámhiány tapasztalható. Az oktatók javadalmazása nem tükrözi maradéktalanul a valós teljesítményarányokat.

Az NGM a jövőben a piaci igényekhez igazodó, minőségi szolgáltatást nyújtó és színvonalas felsőoktatást szeretne létrehozni, amely képes hozzájárulni Magyarország versenyképességének javításához.

1 komment

Címkék: reform minisztérium felsőoktatási hírfolyam nemzetgazdasági


A bejegyzés trackback címe:

https://magadnaktanulsz.blog.hu/api/trackback/id/tr622694322

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zsoltibacsi · http://skypesuli.hu/ 2011.02.27. 17:48:57

Valóban nem ártana tenniv alamit az ügy érdekében, versenyképesnek kell lennünk.
süti beállítások módosítása