Felsőoktatás és felnőttképzés közérthetően

információk, hírek és vélemények oktatás, képzés (szakképzés, felnőttképzés, gyakornokképzés etc.) témakörökben közérthető és olvasható formában

interjú

hírfolyam

szakképzés

felsőoktatás

2011.05.03. 08:45 The Bandit

"Nemzeti konzultáció" a közoktatásban

„Egyetértenek a nagyobb állami szerepvállalással az általános iskolák, a gimnáziumok, a szakközép- és szakiskolák, valamint a többféle feladatot ellátó intézmények” - nyilatkozta egy kérdőíves felmérésre hivatkozva a NEFMI oktatási államtitkára az MTI-nek. Hoffmann Rózsa elmondta, hogy a múlt héten kiküldött 3213 kérdőívre 1967 válasz érkezett (61%-os válaszolási arány) közoktatási intézmények vezetőitől. Ebből kiderül, hogy a válaszolók 85,8 %-a támogatja, hogy az iskolák fenntartásában az állam nagyobb szerepet vállaljon; a pedagógusbérek közvetlen állami finanszírozása 68,3 %-os, míg a kötelező óraszám átalakítása 51,8 %-os támogatást kapott.

 

A kérdőívet 3213 intézmény kapta meg, ezek közül 583 a fővárosban (18,1 százalék), 676 megyei jogú városban (21 százalék), 932 városban (29 százalék), 1022 községben (31,8 százalék) működik. A választ adó intézmények településtípusok szerinti megoszlása gyakorlatilag ugyanez volt. A kérdőív szétküldését egyébként mindkét pedagógus-szakszervezet (PSZ, PDSZ) élesen bírálta és hiányolta az egyeztetéseket hiányolta. A kérdőív tartalmazott még néhány kérdést, így azt is, hogy a pedagógusok feletti munkáltatói jogok egy részét továbbra is igazgatói hatáskörben maradjon-e, még hogyha a fenntartói jogok átkerülnének az államhoz – erre a válaszadók 55,6 %-a mondott igent és 33,7 %-a nemet. A pedagógus-óraszám kapcsán a kérdőív cselesen úgy fogalmazott, hogy az „életpályamodell feltételei mellett a pedagógusok a törvényben megszabott heti munkaidő 80 %-át kötelezően munkahelyi tevékenységgel töltsék el?” a válaszadók 51,8 %-a támogatta és 42,2 %-a utasította el. Továbbá a válaszadók 55,4 %-aett egyetért azzal, hogy a pedagógusok kötelező óraszáma a tanított szakok, a csoportok létszáma vagy más szempontok alapján differenciálható legyen; ezt a kérdést 38,2 % utasította el.

A Nemzeti Konzultáció kapcsán már ismerős lehet az a technika, amely révén egy irányított kérdőív pótolja a népszavazást vagy a valódi érdekegyeztetést a reprezentatív érdekszervezetekkel (szakszervezetek etc.). A Kormány lelke rajta, de az is tény, hogy a 61%-os válaszolási arány elég legitimációt jelent majd a kötelező óraszámemeléshez vagy a fenntartói jogok államosításához. Lehet majd erre a kérdőívre hivatkozni és elküldeni a búsba az egyeztetést szorgalmazó szakmai szervezeteket...

 

Szólj hozzá!

Címkék: közoktatás rózsa hoffman hírfolyam


A bejegyzés trackback címe:

https://magadnaktanulsz.blog.hu/api/trackback/id/tr852873699

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása