Felsőoktatás és felnőttképzés közérthetően

információk, hírek és vélemények oktatás, képzés (szakképzés, felnőttképzés, gyakornokképzés etc.) témakörökben közérthető és olvasható formában

interjú

hírfolyam

szakképzés

felsőoktatás

2011.03.29. 15:22 The Bandit

PSZ nyilatkozat - szubjektív

Nyílt levélben fordult az országgyűlési képviselőkhöz az új alkotmány (bocsánat Alaptörvény – a szerk.) kapcsán a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ), tudósít a Hírszerző. Az érdekvédelmi tömörülés szerint a parlamenti képviselők egymás közötti vitája nem pótolja a társadalmi párbeszédet. A PSZ eljuttatta levelét az MTI-hez is. "A listás szavazáson kapott 2 706 292 támogató szavazat nem ad felhatalmazást a Magyar Köztársaság elnevezésének megváltoztatására, az ország alkotmányos berendezkedésének, választási rendszerének gyökeres átalakítására". A szakszervezet szerint a Nemzeti Konzultáció során feltett kérdések sem a lényegről szóltak, hanem a figyelemelterelést szolgálták. A PSZ követeli a jelenlegi országgyűlési ombudsmani rendszer változatlan formában való továbbműködését. A szakszervezet kitért a levélben arra, hogy alapvető szakszervezeti jognak tartja az Alkotmánybírósághoz való fordulás lehetőségét, amit szintén „csorbítana” az új alkotmány. A Pedagógusok Szakszervezete felszólítja továbbá a képviselőket, tegyék lehetővé a népszavazást az ország elnevezésének megváltoztatásával, az ország alkotmányos berendezkedésének, választási rendszerének gyökeres átalakításával kapcsolatos kérdésekben.

 

Persze ennek a hírnek nincs sok köze az oktatás, képzés strukturális kérdéseihez. Sőt, az üzenet a PSZ részéről felér egy egyértelmű és direkt politikai nyilatkozattal, ami akár veszélyes is lehet a szakszervezet számára a későbbiekben. Ha mindezektől eltekintünk, egy nagy lélegzetet véve kimondhatjuk, hogy a Pedagógusok Szakszervezete az utóbbi majd’ 1 év legbátrabb és legkarakánabb kiállását tette, amit ma Magyarországon egy társadalmi, érdekvédelmi tömörülés tehet. Brávó!

 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://magadnaktanulsz.blog.hu/api/trackback/id/tr672782099

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása