Felsőoktatás és felnőttképzés közérthetően

információk, hírek és vélemények oktatás, képzés (szakképzés, felnőttképzés, gyakornokképzés etc.) témakörökben közérthető és olvasható formában

interjú

hírfolyam

szakképzés

felsőoktatás

2011.03.10. 19:14 The Bandit

Utólagos tandíj a felsőoktatásban?

Az Origo a Népszabadságra hivatkozva írja, hogy a kiszivárgó hírek szerint a kormány az utólagos tandíj bevezetését és az államilag finanszírozott felsőoktatási helyek radikális csökkentését fontolgatja. Az utólagos tandíj ötletét ugye már Magyar Bálint minisztersége alatt is felvetették, de az ötletet végül ejtették. Az akkori indok a bevezetése mellett  az volt, hogy az utólagos képzési hozzájárulás nem korlátozza a bejutást a felsőoktatásba, és a visszafizetendő összeg megállapításánál a képzés költségeit és a megszerezhető jövedelmet egyaránt figyelembe veszik.

A lap úgy tudja, hogy a kormány elképzelése szerint a diákhitel mintájára egy állami szerv, amely szerződéses kapcsolatban állna a bankokkal, fogná össze a fizetéseket. Cserébe félévente 30 ezer diák külföldi ösztöndíját vállalná át a kormány. A lap úgy tudja, hogy a tervek között van emellett a finanszírozott helyek akár ötvenszázalékos csökkentése is. A Népszabadság értesüléseit az oktatásért felelős államtitkárságon nem erősítették meg, de nem is cáfolták. Válaszukban egyebek mellett azt írták, hogy az államilag finanszírozott hallgatói keretszámok nagyságát az ország gazdasági helyzetének függvényében állapítják meg.

A Magadnaktanulsz csak emlékeztet a tényre, hogy volt Magyarországon egy szociális népszavazás nem is olyan régen 2008-ban. Három kérdésben nyilvánított véleményt az istenadta nép, amelyből az egyik így hangzott: "Egyetért-e ön azzal, hogy az államilag támogatott felsőfokú tanulmányokat folytató hallgatóknak ne kelljen képzési hozzájárulást fizetni?". Akkor elég egyértelmű, mondhatni elsöprő 82,22%-os arányban támogattuk a feltett kérdést, azaz mondtuk ki a tandíjra, hogy "Nem, nem soha". És azok, akik akkor a leghangosabban fújoltak, ma lehet, hogy ők fogják más körítés, szlogenek alatt megvalósítani az egészet. És persze valószínű, hogy az akkori ellenzők, éppenséggel az akkori véleményüknek homlokegyenest ellentmondóan fognak kiállni. A körülmények változtak meg drámaian az elmúlt 3 évben? Frászt, ellenzékből melldöngethetsz', mondhatsz sületlenséget következmények nélkül, de igazán csak kormányra kerülve derül ki, hogy mennyire vagy karakán és tökös gyerek. Megfelelő politikai kompromisszumok mentén már évek óta ki lehetett volna alakítani a felsőoktatás fenntartható finanszírozását, benne a hallgatói hozzájárulás korrekt, kiszámítható modelljével, úgy hogy közben maradt volna idő és felkészülés az érintettek számára. Nem ez történt, ment az önámítás, most meg majd jön a feketeleves...

Szólj hozzá!

Címkék: tandíj


A bejegyzés trackback címe:

https://magadnaktanulsz.blog.hu/api/trackback/id/tr472728816

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása