Felsőoktatás és felnőttképzés közérthetően

információk, hírek és vélemények oktatás, képzés (szakképzés, felnőttképzés, gyakornokképzés etc.) témakörökben közérthető és olvasható formában

interjú

hírfolyam

szakképzés

felsőoktatás

2011.02.08. 10:02 The Bandit

Felsőoktatási törvénytervezet helyett "alapvetés"?

Egyelőre nem kerül a kormány elé az új felsőoktatási törvény koncepciója, helyette egy négyoldalas "alapvetéssel" rukkol ki Hoffmann Rózsa a Nemzeti Erőforrás Minisztérium oktatásért felelős államtitkára.

Múlt pénteken megszületett, és e héten nyilvánosságra kerül egy két részből álló dokumentum, amely egyrészt feltárja a felsőoktatás legalapvetőbb problémáit, másrészt kijelöli a megoldás útjait - mondta el az MR1-Kossuth Rádió hétfő reggeli műsorában az oktatásért felelős államtitkár. Hoffmann Rózsa megjelölte az iromány műfaját is:"alapvetés".

Úgy tűnik, a kormány a Navracsics Tibor által összehívott - az államtitkárság, a társminisztériumok, valamint a diákszervezetek, a felsőoktatási intézmények képviselői részvételével lezajlott - találkozókon megszületett kompromisszummal próbál kievickélni a decemberi törvényalkotási fiaskóból. A Hoffmann Rózsa államtitkár vezényletével megszületett felsőoktatási koncepciót ugyanis élesen bírálta az MTA elnöke, a hallgatók, a rektorok, oktatáskutatók, és a szakszervezetek is. Az oktatási államtitkárság ugyan többször hangoztatta, hogy rengeteg támogató javaslatot kaptak a november-decemberi „e-mail-es nemzeti konzultáción”, ám ezeket nem hozták nyilvánosságra. A bírálatok pedig Hoffmannék szerint azért ilyen hevesek, mert új szemlélettel, vitaanyagként hozták a koncepciókat nyilvánosságra, és nem volt erre "felkészülve a közvélemény".

Politikailag a legerősebb „pofon” karácsony előtt érte az államtitkárt, amikor a Fidesz–KDNP-frakció oktatási munkacsoportja egy egyeztetésen bejelentette, hogy az akkori formájában nem támogatja a felsőoktatási törvény koncepcióját. Ahelyett egy szikárabb, csak az alapelveket és a célokat megfogalmazó előterjesztést tartottak kívánatosnak, s ennek alapjául Pálinkás József MTA-elnök javaslatát képzelték el. Bár Pokorni Zoltán korábban is bírálta a vitaanyagot (csakúgy, mint a közoktatási tervet), a kormánypárti frakció általa vezetett munkacsoportjának egyhangú álláspontja óriási kudarc volt Hoffmann Rózsa számára.

A másik baljós jel a Hoffmann-terv fölött a Hallgatói Önkormányzatok Országos Szövetsége (HÖOK) által márciusra kilátásba helyezett országos sztrájk volt. Az államtitkárság korábban többször egyezetett a HÖOK-kal (is), ám érdemben nem közeledtek az álláspontok. December közepén Hoffmann kijelentette, hogy több egyeztetésre nem lesz lehetőség, ekkor a hallgatók is „bekeményítettek”, és kijelentették, hogy a koncepció vitára is alkalmatlan, és megkezdik a demonstráció szervezését.

Hoffmann Rózsa az MR1 reggeli műsorában úgy fogalmazott, hogy rossz kompromisszumot a Navracsics-tárgyaláson nem kellett kötniük, s kijelentette „ha valamilyen rossz csoda folytán olyan irányt vennének a dolgok, hogy ennek a három törvénynek az alapvetését nem lehetne átvinni, az számomra azt jelenti, hogy nem vállalhatom tovább”. Azaz, ha bukik valamelyik koncepció, az államtitkár is bukik vele.

A kormány tavaszi munkatervében csak a felsőoktatási törvény szerepel, de Hoffmann úgy nyilatkozott, hogy szeretné a közoktatást és a pedagógusokat érintő törvényeket is beterjeszteni a miniszterek és a képviselők elé.

1 komment

Címkék: törvény rózsa felsőoktatási hoffman hírfolyam


A bejegyzés trackback címe:

https://magadnaktanulsz.blog.hu/api/trackback/id/tr902646276

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2011.02.08. 21:32:34

de nem alapvetően gáz, h egyazon kormányon belül hiszti van, h kinek van igaza a felsőoktatás kapcsán???
süti beállítások módosítása