Felsőoktatás és felnőttképzés közérthetően

információk, hírek és vélemények oktatás, képzés (szakképzés, felnőttképzés, gyakornokképzés etc.) témakörökben közérthető és olvasható formában

interjú

hírfolyam

szakképzés

felsőoktatás

2011.01.31. 16:50 The Bandit

Az iskolai lemorzsolódás csökkentését célzó tervet indított az EU

Az iskolai lemorzsolódás csökkentését célzó európai uniós cselekvési tervet jelentett be az Európai Bizottság. Az EU-ban évente több millió fiatal hagyja ott az iskolai oktatási, illetve képzési rendszert legfeljebb alsó középfokú végzettséggel. Ez megnehezíti számukra a munkavállalást, és hátráltatja a gazdasági és társadalmi fejlődést - áll a testület közleményében. Az akcióterv abban nyújt segítséget a tagállamoknak, hogy megvalósítsák a középtávú uniós növekedési és foglalkoztatási program (Európa 2020) egyik fő célkitűzését, amelynek értelmében az iskolai lemorzsolódás uniós átlagát a jelenlegi 14,4 százalékról az évtized végére 10 százalék alá kellene csökkenteni.

Andrula Vasziliu, az oktatásügyért, a kultúráért, a többnyelvűségért és az ifjúságpolitikáért felelős európai biztos hétfőn úgy nyilatkozott, hogy a legtöbb tagállamban már érzékelhető a javulás, csökkenteni tudták az iskolából alacsony végzettséggel kikerülő fiatalok számát. A bizottság statisztikája szerint a lemorzsolódás hét EU-tagországban (Ausztria, Csehország, Finnország, Litvánia, Lengyelország, Szlovákia és Szlovénia) már a 10 százalékos referenciaérték alá csökkent, de Máltán, Portugáliában és Spanyolországban még mindig 30 százalék feletti. A statisztika szerint Magyarországon 2009-ben az oktatásban, illetve képzésben részt nem vevő, legfeljebb alsó középfokú végzettséggel rendelkező 18-24 éves korosztály aránya 11,2 százalék volt. Az elmúlt évtizedben Magyarországon a lemorzsolódók aránya közel ötödével (19,4 százalékkal) csökkent, tehát erőteljesebben a 18,2 százalékos uniós átlagnál. Az akcióterv szerint már az iskolai lemorzsolódáshoz vezető körülmények kialakulásának megakadályozására figyelmet kell szentelni, emellett gyorsan és hatékonyan kell foglalkozni a tanév közben felmerülő nehézségekkel, mint az igazolatlan hiányzások, illetve a nem megfelelő teljesítmény. Sürgeti a bizottság azt is, hogy a tanulóknak "második esélyt biztosítsanak" a tanulásban: ebbe beletartozik, hogy kiegészítő órákat vehetnek fel az iskolában, illetve hogy a fiatal felnőttek lehetőséget kapnak az oktatásba, valamint a képzésbe való visszatérésre. Részét képezi az akciótervnek az uniós országok közötti jobb együttműködés, a bevált módszerek, tapasztalatok megosztása egymással és az uniós források célzottabb felhasználása.

http_www_eutrio_be_files_bveu_brugge_communique_en_pdf

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: európai bizottság iskolai lemorzsolódás hírfolyam


A bejegyzés trackback címe:

https://magadnaktanulsz.blog.hu/api/trackback/id/tr322628260

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása