Felsőoktatás és felnőttképzés közérthetően

információk, hírek és vélemények oktatás, képzés (szakképzés, felnőttképzés, gyakornokképzés etc.) témakörökben közérthető és olvasható formában

interjú

hírfolyam

szakképzés

felsőoktatás

2011.01.19. 20:05 The Bandit

Tévhit, hogy munkanélkülieket képeznek az egyetemek?

„Ostoba legenda, hogy munkanélkülieket képeznek az egyetemek” – mondta Pokorni Zoltán a TV2 Mokka című műsorában. Az oktatási bizottság elnöke szerint az tény, hogy a felsőoktatási képzési szerkezet rossz, azon mindenképpen változtatni kell, de az új felsőoktatási törvény tervezetében szereplő akadémiai és gyakorlati képzés kettéválasztása nem jó megoldás.

„A pályakezdő munkanélküliség nem jelentéktelen, megközelíti a 19 százalékot. Egy dolog véd ezzel szemben, a diploma. Egy diplomás kockázata, hogy munkanélkülivé válik, tízszerte kisebb, mint ha csak érettségivel rendelkezne. A diplomás pályakezdő munkanélküliség alig több mint két százalék” – mondta Pokorni Zoltán.
Az oktatási bizottság elnöke hozzátette: aki szűkítené a diákok továbbtanulási lehetőségeit, nemcsak a tizennyolc éveseknek, hanem az egész országnak árt. „Az egy másik kérdés, hogy a képzési szerkezet jó-e. Azon változtatni kell, az alapképzésekkel van a legnagyobb baj. Öt-hat éve annyira kapkodva, rosszul indult a bolognai rendszer bevezetése, hogy több olyan alapképzést hoztak létre, amelyeknek ma nincsen munkaerő-piaci értéke” – magyarázta.

Pokorni Zoltán szerint az új felsőoktatási törvény koncepciójának egyik legtámadhatóbb pontja az alapképzések kettéválasztása akadémiai és gyakorlati képzéssé – nem biztos ugyanis, hogy mindkét képzéstípusnak lenne munkaerő-piaci értéke. Arra a kérdésre, hogy meg tudja-e győzni Hoffmann Rózsa oktatási államtitkárt a véleményéről, azt válaszolta: „szerencsére nem csak az én meggyőzőképességemről van szó, sok szereplő szeretne korrigálni a tervezeten. Erre jó esélyünk van, mert a kormány eltolta a koncepció tárgyalását néhány héttel” – mondta.

 

Szólj hozzá!

Címkék: felsőoktatás pokorni hírfolyam


A bejegyzés trackback címe:

https://magadnaktanulsz.blog.hu/api/trackback/id/tr572598659

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása