Felsőoktatás és felnőttképzés közérthetően

információk, hírek és vélemények oktatás, képzés (szakképzés, felnőttképzés, gyakornokképzés etc.) témakörökben közérthető és olvasható formában

interjú

hírfolyam

szakképzés

felsőoktatás

2011.01.13. 14:41 The Bandit

Cikk a HR portálról: az Európai Bizottság díjazta az Európai Nyelvi Díj keretében a leginnovatívabb nyelvtanulási modelleket

Jogi szaknyelvi képzés nyerte el a 9. Európai Nyelvi Díjat
Mindenki lehet nyelvtehetség, ha megtalálja az önmaga számára alkalmas módszert, nyelviskolát - hirdetik a különböző nyelvi programok, ám a magyarok nyelvismerete az európai nyelvpolitikai alapelveknek továbbra sem felel meg, és még a használható tudástól is gyakran elmarad.
Az alkalmas módszer keresése sok esetben nem nyúlik túl a hagyományos krétaporos, szavakat "bebiflázós" rendszeren. Ám léteznek olyan európai kezdeményezések, amelyek a tanulók és/vagy tanárok tartós motivációját biztosító, újszerű és kreatív nyelvoktatási módszereket alkalmaznak.

Az Európai Bizottság a nem hagyományos, ám példaértékű nyelvi gyakorlatok ösztönzésére és elismerésére díjat hívott életre: az Európai Nyelvi Díj immár 9 éve ismeri el a leginnovatívabb nyelvtanítási módszereket Európa-szerte.

Hazánkban a Tempus Közalapítvány írja ki a díjat, melyet idén a budapesti Precedens Kft. "Közép- és felsőfokú jogi szaknyelvi képzés angolul" című programja nyert el.

Az intézmény saját fejlesztésű programja és tananyaga a jog számos, jól lehatárolható területén nyújt angol és német nyelveken szaknyelvi képzést. Azon túl, hogy a maga szakterületén Magyarországon egyedülálló, kiemelendő érdeme az is, hogy figyelembe veszi az angolszász és a kontinentális jogrendszer közötti különbségeket, és az angol jogi szaknyelvet a magyar kontextusnak megfelelően tanítja. A program szükség esetén más idegen nyelvre adaptálható, a képzés tematikája az uniós kifejezések használatára is figyelemmel van, így európai dimenzióba is helyezhető.

Horváth Judit, a Precedens Nyelvstúdió igazgatója elmondta, mivel programjuk más, kontinentális jogrendet követő országban is alkalmazható, ezért remélik, hogy a presztizsértékű díj elnyerése után még tovább bővíthetik külföldi kapcsolatrendszerüket, akár közös programok kidolgozásával is.

A díj átadása január 8-án, az Európa Pont a Tiéd! nevű, elnökségi nyitórendezvényen lesz a Millenáris Fogadójában. 2010 leginnovatívabb nyelvi programjának az elismerést Szűcs Tamás, az Európai Bizottság hazai képviseletének vezetője adja át.


 

2 komment

Címkék: európai díj képzés 9. nyelvi hírfolyam


A bejegyzés trackback címe:

https://magadnaktanulsz.blog.hu/api/trackback/id/tr102581219

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Olikincs · http://onlinepszichologia.hu 2011.01.30. 22:59:43

a magyar nyelvoktatás valahogy tényleg nem a használható tudásra megy rá, vajon miért van ez? mintha már a középiskolákban elcsesznék a nyelvek oktatását

2011.02.04. 15:32:38

a magyar közép és felsőoktatás KATASZTRÓFÁBA rohan.
süti beállítások módosítása