Felsőoktatás és felnőttképzés közérthetően

információk, hírek és vélemények oktatás, képzés (szakképzés, felnőttképzés, gyakornokképzés etc.) témakörökben közérthető és olvasható formában

interjú

hírfolyam

szakképzés

felsőoktatás

2011.04.12. 08:52 magadnaktanulsz

„Számomra a magyar iskolaügy fontosabb, mint egy-egy fontos posztot betöltő személy rokonszenve”

Pokorni Zoltán szerint Magyarország sikere az oktatás sikerén áll vagy bukik. A politikus Magyar Nemzetnek adott interjúban mondta el, hogy számára a magyar iskolaügy fontosabb, mint egy-egy fontos posztot betöltő személy rokonszenve. Véleménye szerint az államnak nagyobb szerepet kell vállalni az óvodák, iskolák fenntartásában, de a teljes államosítás csak szűk intézményi körben jó megoldás.

 

Az államosítást javasolja a kollégiumok valamint a sajátos nevelési igényű gyerekek oktatásához – fogyatékosok oktatás, képzése - kapcsolódóan (lásd ápr. 7. hírünket)
Pokorni úgy látja: az állami támogatásnak feladatokhoz kellene kötődnie és az ezek ellátásához szükséges pedagógusbéreket a költségvetés állhatná. A Széll Kálmán-terv kapcsolatban azt mondta: a feladat az államadósság csökkentése, amellyel mindannyian egyetértenek. Arról azonban vita van, hogy az ahhoz szükséges gazdasági növekedést milyen oktatás szolgálja a legjobban - közölte. Kijelentette azt is, korábban lehetett pusztán ideológiák mentén, benyomásokra alapozni az oktatáspolitikát, mostanra azonban rengeteg adat áll rendelkezésre, amelyekből látható, hogy mitől sikeres egy rendszer.

A hír utolsó mondata, vagyis az ideológiamentes oktatási modell nyílt és egyértelmű kihangsúlyozása a lényeg. Olybá’ tűnik, hogy az oktatásirányításban megtörtént kereszténydemokrata térnyeréssel (időnként már a vircsaft határait súrolva) szemben Pokorni szimbolizálja a kormányoldalon belüli politikai ellensúlyt, amely momentán ráadásul sokkal közelebb látszik a szakma érveihez, törekvéseihez, mint a Szalay utca – „államosítás csak ésszel és ott ahol tényleg szükséges”. Mivel a törvényalkotás az Országgyűlés reszortja, csak remélni tudjuk, hogy a készülő, s talán már a tavaszi ülésszakban a parlament elé kerülő közoktatási illetve felsőoktatási törvénytervezetek (legalább valamennyire) tükrözni fogják a Pokorni-féle irányokat!

 

Szólj hozzá!

Címkék: pokorni hírfolyam


A bejegyzés trackback címe:

https://magadnaktanulsz.blog.hu/api/trackback/id/tr902819452

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása