Felsőoktatás és felnőttképzés közérthetően

információk, hírek és vélemények oktatás, képzés (szakképzés, felnőttképzés, gyakornokképzés etc.) témakörökben közérthető és olvasható formában

interjú

hírfolyam

szakképzés

felsőoktatás

2011.03.16. 17:55 The Bandit

Az Országos Roma Önkormányzat, mint munkahelyteremtő és szakképzési koordináló intézmény?

Szinte minden fontosabb hírportál foglalkozott a mai napon azzal, hogy kétezer roma munkavállaló foglalkoztatásáról írt alá együttműködési megállapodást Farkas Flórián, az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) elnöke és Ligetvári Ferenc, a Vízgazdálkodási Társulatok Országos Szövetségének vezetője. A megállapodás szerint első körben 2-2,5 ezer roma ember - hathónapos képzést követően - Szabolcs-Szatmár-Bereg, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar és Borsod-Abaúj-Zemplén megye területén víz- és csatornaőr munkálatokat végezhet, továbbá a víztársulatok a csatornák és kisvízfolyások rendbetételére roma kisvállalkozókat vonnak be. Farkas és Ligetvári a megállapodás aláírásakor kifejezték, hogy 2010-2014 időszakban 5-6 ezer roma számára szeretnének közösen munkát biztosítani; ebben a kooperációban az ORÖ a munkahelyteremtés és a szakképzés koordinálását vállalja fel a tervek szerint.

 

Persze a politikai felhang nem maradhatott el - Farkas Flórián szerint az "új  Kormány és  az új ORÖ (értsd: amit már F.F. irányít) egy hónap alatt többet tett a romák foglalkoztatásáért, mint az előző testület és előző kormány nyolc év alatt" - a kérdésben nem szándékozunk igazságot tenni, bár az kétségtelen, hogy a Kormány-ORÖ kooperáció  jövőbeni esélyeit nagyban növeli a tény, hogy az új önkormányzat vezetője "civilben" bent ül a kormánypárt parlamenti frakciójában. Sokkal izgalmasabb kérdés viszont, és bennünket is jobban érdekel, hogy az ORÖ miként is fogja úgymond koordinálni a kapcsolódó "munkahelyteremtést és szakképzést"? Az elmúlt két évtized roma felzárkóztató programjaival már tele a padlás, elég csak a két évvel ezelőtti diplomás roma programra gondolni, amikor közel 200 roma diplomás közigazgatásban történő tartós elhelyezésére költöttek több mint 100 millió Ft-ot EU-s forrásokból és közel 1 milliárd Ft-ot terveztek be a program eredményeként elhelyezkedő munkavállalók számára. Ehhez képest Kállai Ernő nemzeti-etnikai és kisebbségi ombudsman már 2010 tavaszán elégedetlenül konstatálta, hogy összesen 46 személy esetében került csak sor konkrét foglalkoztatási megállapodásra. Akkor az országos Cigány Önkormányzatnak nem osztottak lapot a program oktatási-képzési kialakításában és működtetésében. Kíváncsian várjuk a fejleményeket, talán végre sikerül túllépni a korábbi programok konstans sikertelenséget!

 

Szólj hozzá!

Címkék: farkas önkormányzat roma országos flórián hírfolyam


A bejegyzés trackback címe:

https://magadnaktanulsz.blog.hu/api/trackback/id/tr582744924

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása