Felsőoktatás és felnőttképzés közérthetően

információk, hírek és vélemények oktatás, képzés (szakképzés, felnőttképzés, gyakornokképzés etc.) témakörökben közérthető és olvasható formában

interjú

hírfolyam

szakképzés

felsőoktatás

2011.03.15. 12:30 The Bandit

A tandíj és költségtérítéses Saga folytatódik...Pokorni: "az elképzelés nincs az asztalon"

"Nem tervezi a Kormány tandíj bevezetését, ilyen elképzelés nincs az asztalon" - jelentette ki Pokorni Zoltán a HírTV Kontraszt című műsorában vasárnap este. Az Országgyűlés oktatási bizottságának fideszes elnöke annak a véleményének is hangot adott, hogy ha nem tartják fenn a költségtérítéses rendszert, akkor az egyetemek, főiskolák nem lesznek finanszírozhatóak. Pokorni azt mondta, ő sem tudja, hogyan került bele a Széll Kálmán Tervbe apróbetűs passzusként a költségtérítéses képzésnek a felsőoktatási rendszerből történő kivezetéséről szól. "Amikor a szöveget megvitatták, ezek a mondatok nem szerepeltek benne" - jegyezte meg. Példaként említette, hogy a költségtérítéses képzés már régen nem éri el az ötven százalékot. Az utóbbi tíz évben éppen ennek a képzési formának a száma csökkent radikálisan, rontva ezzel az egyetemek rentabilitását.


"Ha nem tartják fenn ezt a képzési formát, akkor az egyetemek nem lesznek finanszírozhatóak" - mutatott rá. "Ha meg akarják őrizni a mostani kapacitásokat, meg kell jelenni a nemzetközi piacon, hogy a felsőoktatási intézmények eladják a képzéseiket".
Pokorni a költségvetési zárolásokat a nehéz gazdasági helyzetben szükséges rossznak nevezte, és kitért arra is, hogy ahhoz, hogy az Országgyűlés a tavaszi ülésszak alatt elfogadja az új felsőoktatási törvényt, a Kormánynak legkésőbb májusig le kell tennie javaslatát az asztalra.

Kicsit (nagyon) furcsa, hogy a kormányzati oldal oktatási ügyekben legkompetensebb és szakmailag leginkább vállalhatónak tűnő politikusa időről-időre a Szalay utcától (NEFMI Oktatási Államtitkárság) "biztonságos távolságra" fejti ki  véleményét a köz- és felsőoktatás strukturális aspektusairól. Felmerül a kérdés, hogy az oktatási kérdésekben tájékozódni akaró érintettek - intézmények, érdekképviseletek, hallgatók, potenciális hallgatók és szüleik etc. - a Hoffmann-Pokorni-Szjjártó "Bermuda-háromszögben" elveszve kinek a szavára adjanak? Az egymásnak már-már radikálisan ellentmondó nyilatkozatok miatt a sötétben tapogatóznak a meghatározó érdekcsoportok. Ezért nem tudott még a témában értékelhető választ adni a Rektori Konferencia, a HÖOK vagy akár a doktoranduszok szövetsége. Talán a húsvéti nyuszi az új Alkotmány mellett a felsőoktatás terén is választ ad bizonyos kérdésekre egy hivatalos törvénytervezet formájában...

 

Szólj hozzá!

Címkék: pokorni hírfolyam felsőokatás


A bejegyzés trackback címe:

https://magadnaktanulsz.blog.hu/api/trackback/id/tr302741300

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása